Seguim recuperant activitats presencials: es reactiva la sortida de famílies de la Fundació
Cinc famílies que acompanyem passen un cap de setmana a La Granja Escola, en contacte amb la natura i els animals i treballant l’educació emocional
Fa uns dies, 5 famílies que acompanyem des de la Fundació van passar un cap de setmana molt especial en contacte amb la natura i els animals i recuperant la tradicional sortida de famílies que feia 2 anys que no havíem pogut organitzar de la mateixa manera a causa de la pandèmia.
“Som una tribu que educa; tan important és qui arregla la valla, com qui dona de menjar als cavalls, qui cuida la cuina, o qui guia una activitat”- així parla Cristina Gutiérrez Lestón, directora de La Granja Escola, quan explica la seva manera de treballar en equip dins del projecte, que té molt clar que és des d’on tot funciona millor. L’any 2010 va néixer la Fundació La Granja, amb la intenció de fer arribar l’educació emocional a molts nens i nenes i a diferents col·lectius que per diverses raons no hi puguessin tenir fàcil accés; dins d’aquest programa contemplaven acompanyar i oferir activitats i estades a infants i joves que estessin passant per malaltia greu i a les seves famílies, per ajudar-los a sostenir la situació de la millor manera possible.
Les famílies van trobar-se el mateix divendres a la tarda amb l’equip tècnic de la Fundació i el personal de la Granja, que va donar-los la benvinguda.
Hi havia nens i nenes d’edats molt diferents, des dels 2/3 anys fins als 12. Es van organitzar activitats en família i també activitats separades de pares i fills, per tal de poder aprofitar al màxim els recursos i l’aprenentatge i donar espai a tots els membres de la família, i poder cuidar i posar al centre també els germans de l’infant que està malalt, que és molt important.
La Cristina explica que van donar molta prioritat a la flexibilitat i la llibertat de moviments en aquest contacte amb la natura: “Amb els nens i nenes, vam treballar el fluir des de la seva pròpia necessitat, fent un bany de bosc, parant i respirant quan ho necessitaven... era fantàstic veure les ganes de córrer, de tirar-se al terra i sentir; es menjaven els arbres amb els ulls i tot els sorprenia... amb les famílies i els pares i mares hem treballat molt el donar espai per sentir allò que sentim, sigui el que sigui, i com podem donar eines per ajudar a entendre’ns a nosaltres mateixos i als altres; vam fer una feina molt bonica”.
“És molt important poder compartir amb altres famílies que estan passant per la mateixa situació que tu, perquè t’entenen d’una manera molt diferent a la gent que t’envolta, per molt suport que et vulguin donar”- comparteix la Núria, mare de la Berta, de 2 anys, i del Guillem, que en té quatre. Amb la seva parella, el Marçal, són una de les cinc famílies que van participar en l’activitat. “D’entrada, només el fet de poder fer una sortida familiar tots quatre junts ja significava molt, perquè normalment per la situació de vulnerabilitat de la Berta a les activitats només hi podíem anar un dels dos amb el Guillem... fer alguna cosa tots 4 ja ens semblava fantàstic; després, arribant allà i veient el lloc, que és preciós, conèixer les altres famílies i poder compartir, parlar tranquil·lament després de dinar sabent que els nens estaven atesos per les voluntàries... fa sentir que et cuiden i que tens una mica de temps per tu, és molt valuós”.
La Núria remarca també que li ha agradat moltíssim tota la feina que feien de treball i gestió de les emocions vinculat als animals: “M’he comprat el llibre de La Granja i tot, perquè penso que em pot ajudar amb el Guillem, a que expressi i tregui cap enfora emocions sobre com ha viscut la situació de la Berta, que moltes vegades parlem de que no sabem què és exactament el que ha arribat a entendre ell de tot això... d’aquest cap de setmana també ha estat molt positiu per al Guillem veure altres nens i nenes que es troben en la mateixa situació de la seva germana”.
El centre de La Granja de Santa Maria de Palautordera funciona des de 1984, però des d’aleshores ha canviat moltíssim. Primer oferia excursions i colònies a les escoles, per tal d’apropar el món natural i els animals de granja als infants de ciutat, però explica la Cristina que van viure un punt d’inflexió l’any 2002: “El que havia funcionat fins llavors ja no ens funcionava; els nens/es ja no ens escoltaven com abans, ni aconseguíem modular actituds ni comportaments, i vam pensar que si els nens eren diferents, nosaltres també havíem de fer coses diferents... i aquí va començar l’etapa de investigació, prova, encert, error que va durar 12 anys, on vam acabar fent una aposta clara per l’educació emocional transversal i aplicada, arribant a diferents àmbits (la podíem treballar tant amb activitats amb cavalls, com amb la tirolina, com amb un partit de bàsquet... era molt versàtil). És el que hem estat fent des de llavors amb milers de nens i nenes, i escoles de tot arreu”. La iniciativa va funcionar tan bé que van crear un mètode propi, el Mètode La Granja, demostrat científicamentique ofereix també dinàmiques i formacions per a mestres, famílies, equips esportius o empreses.
Una altra de les famílies que ha anat a la sortida del cap de setmana és la formada per la Vanessa, l’Oscar i els seus dos fills, el Dylan i el Derek. Coincideix amb la Núria en que ha estat fantàstic poder fer una activitat els 4 junts, i compartir amb altres persones en la mateixa situació, i destaca el vincle especial que s’ha fet al grup: “La veritat és que al principi érem una mica reticents a anar-hi, perquè no acostumem a fer coses amb altra gent per evitar riscos, però he de dir que l’experiència va valer moltíssim la pena... vam fer molt bon vincle amb les altres famílies i se’ns va fer a tots molt curt... els nens van congeniar moltíssim tot i no conèixe’s prèviament, i per a les famílies tenir espai per parlar i compartir ha estat molt important... ningú t’entén de la mateixa manera que algú en la mateixa situació que tu.”.
Per a la Vanessa, l’experiència els ha ajudat a desbloquejar coses que és fàcil tenir guardades a dins quan passes per la situació de la malaltia d’un fill o filla: “El missatge final que ens han transmès era que, malgrat tot sigui molt complicat a moments, arribarà un moment en que passarà... ens han ajudat també a treballar la confiança en la parella i altres eines molt necessàries, i les educadores de La Granja, la Ro i la Maria, eren fantàstiques; igual que les dues voluntàries de la Fundació, la Yolanda i la Sara, que van dinar ràpid per poder emportar-se tots els nens a jugar i permetre que les famílies poguéssim xerrar tranquil·lament; només puc dir-ne coses bones, i estar-vos molt agraïts”.
L’any 2019 va obrir un centre a Madrid i aquest any n’està obrint una altra a Andorra, a dins de Naturland. L’Anna Varderi, gerent de la Fundació,va veure una demostració del programa i les activitats que ofereix La Granja l’any 2019, i des d’aleshores va tenir clar que volia incloure-ho dins del programa d’activitats de la Fundació. Aquell any vam poder fer la sortida d’un dia amb les famílies, però degut a la pandèmia fins ara no havia estat possible recuperar la sortida de cap de setmana sencer i ha estat una experiència molt bonica.
Moltes gràcies per acollir-nos i acompanyar-nos! Esperem poder seguir sumant molt de temps!