“Som aquí per estendre la mà a les famílies en els moments més difícils.” Andrea Carmona, treballadora social de la Fundació Villavecchia
Més enllà de la tramitació de recursos i prestacions socials, la treballadora social és un suport imprescindible per a les famílies en els moments més complicats. L’equip de Treball Social de la Fundació Villavecchia està format per la Isabel Albendea, la Flor Viñes i l’Andrea Carmona, amb qui parlem avui.
“Ajuda, orientació i suport.” Són tres paraules amb les quals l’Andrea Carmona defineix la seva feina com a treballadora social especialitzada en oncologia i hematologia pediàtriques.
La treballadora social sol acompanyar les famílies que s’enfronten a situacions complexes, com ara dificultats socioeconòmiques o una patologia greu. “Som aquí per estendre la mà a les famílies en els moments més difícils”, ens diu l’Andrea, i un d’aquests moments és el diagnòstic d’un càncer infantil. Per oferir una atenció integral a l’infant malalt i a la família, cal valorar els factors que incideixen en la malaltia més enllà de la pròpia malaltia: econòmic, educatiu, laboral... “Es crea un pla d’intervenció durant el qual s’orienta la família i també ens coordinem amb altres organismes de dins i fora de l’hospital, com ara el treballador social del CAP.” Es busca el benefici del menor, en primer lloc, però també el de la família que l’acompanya.
- El Saim i l'Andrea a l'Hospital Vall d'Hebron
“No som només gestores de recursos.” Així ho assegura l’Andrea, que es reuneix sovint amb les famílies per conèixer les seves necessitats, no només just després del diagnòstic, sinó també durant totes les etapes de la malaltia. Normalment, la primera intervenció es fa al despatx, però l’Andrea visita cada setmana les habitacions de l’Hospital Vall d’Hebron “perquè les famílies em tinguin present i sàpiguen que estic allà per si necessiten alguna cosa”. Aquest acompanyament és important perquè mares i pares se sentin segurs i ben atesos. “La treballadora social també fa un acompanyament emocional. La família t’explica les seves necessitats. Una escolta activa és molt important per a les famílies amb un fill greument malalt.”
“Nosaltres tenim un coneixement profund dels factors que impacten en una situació sobrevinguda com aquesta i, entre d’altres coses, mirem de potenciar l’autocura del cuidador, per exemple buscant un voluntari que vagi al domicili perquè els pares disposin de temps lliure per a gestions o compres”, ens explica l’Andrea. També són les treballadores socials les que valoren, juntament amb l’equip mèdic, quins pacients i famílies poden optar a les sortides, teràpies i activitats de respir organitzades per la Fundació Villavecchia.
“La nostra és una feina bonica. És gratificant veure que estàs acompanyant algú com t’agradaria que t’acompanyessin a tu. He après a veure el càncer infantil d’una altra manera, m’ha ensenyat a valorar la vida i el que realment importa. He crescut com a persona.” Gràcies, Andrea, pel teu testimoni i per la teva dedicació.
► Ara pots fer-te soci de la Fundació Villavecchia aquí.