“S’ha de gaudir de cada minut, gaudir més de les petites coses, perquè el temps que ha passat no torna.” Sandra Cortés, pacient de càncer
Fa tres anys, a la Sandra Cortés li van diagnosticar un osteosarcoma, un càncer d’ossos del qual ha patit diverses recaigudes. Hem parlat amb ella de la seva experiència vital i de tota la “bona gent” que ha conegut pel camí.
Rebre un diagnòstic de càncer infantil és un cop dur. Per a la família de la Sandra, haver de viatjar a Barcelona des de la localitat burgalesa de Medina de Pomar va representar un problema afegit a la malaltia i un canvi molt important. “Ens van derivar a Barcelona perquè era el centre de referència que hi havia a Espanya pel càncer que em van diagnosticar”, ens explica la Sandra. “Com que era de Medina de Pomar, a més de 600 km de Barcelona, i no tenia ningú conegut ni familiars aquí, la Fundació Villavecchia ens va oferir un pis del qual fa gairebé tres anys que gaudim. És una gran comoditat a l’hora d’anar a l’hospital a consultes, tractaments de diferents durades o urgències. El pis el cuidem com si fos nostre, ja que sabem la gran ajuda que suposa per a famílies que, com nosaltres, han de passar per aquesta situació tan dura. El pis sabem que té moltes despeses, aigua, escombraries, gas, llum, comunitat, impostos… De tot se n’està fent càrrec la Fundació Villavecchia. No hauria estat una cosa factible econòmicament per a la meva família.”
- Sandra Cortés, pacient atesa per la Fundació Villavecchia
Haver estat diagnosticada de càncer i haver passat per diverses recaigudes i molts moments de dolor ha canviat la seva visió de la vida. “Valoro més els petits moments, i he deixat de donar importància a coses o situacions que abans per a mi sí que en tenien. I gràcies a la malaltia m’he adonat que a la vida donem massa importància a coses que en realitat no en tenen. Cal gaudir de cada minut, gaudir més de les petites coses, perquè el temps que ha passat no torna.”
Al llarg del tractament, la Sandra ha estat acompanyada pel nostre equip de cures pal·liatives pediàtriques. Quan li preguntem amb què es queda de tota aquesta experiència tan dura, ens respon “amb la gran feina que fa la Fundació Villavecchia, per tota la seva ajuda i serveis prestats tant a mi com a la meva família”, i també destaca “el gran servei professional que m’ha donat l’Hospital de Sant Pau i l’afecte rebut per part de les infermeres i auxiliars. I tota la bona gent que hem conegut.” La Sandra està molt agraïda especialment a les infermeres, “per la seva empatia, m’han escoltat, consolat, ajudat, animat i entès en els moments més difícils de la meva malaltia”.
A una noia que acabi de ser diagnosticada amb la mateixa malaltia, li podria explicar moltes coses: “li explicaria que la pèrdua dels cabells és passatgera, que els efectes secundaris de la quimio al principi són horrorosos, però després t’hi acostumes, no són per sempre. Li diria que com més es mogui del llit després d’una operació, serà millor per a la recuperació, abans recuperarà la mobilitat. En cas que hi hagi alguna recaiguda, ja saps per passos anteriors el que has de fer, i cal tirar endavant, sense quedar-te pensant per què ha arribat aquesta recaiguda. No hi ha una resposta al ‘per què’. És la pregunta sense resposta en aquesta cruel malaltia infantil”.
- La Xocolata més dolça del Nadal amaga un cel ple d'estrelles a l'interior
A la Sandra li encanta dibuixar, i ens ha dibuixat un cel ple d’estrelles per decorar l’interior de la nostra xocolata solidària de Nadal. “Sento un gran orgull i il·lusió que tanta gent pugui comprar la xocolata i veure les meves estrelles”, assegura la Sandra. “La solidaritat és necessària, i més per a aquesta Fundació que ens ha ajudat tant”. D’aquesta xocolata n’hem fet 10.000 capsetes (hi ha tres xocolatines a cada estoig), que ja estan a la venda. “Com més millor!”, diu la Sandra.
► Ens ajudes comprant la Xocolata més dolça del Nadal? Fes la teva comanda a la nostra botiga en línia i podràs descobrir les màgiques estrelles de la Sandra.