Fem servir cookies pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Si continua navegant accepta la seva instal·lació i ús.

Ser voluntària és un aprenentatge vital

03 · Desembre · 2020

Una mirada a la història de la Fundació amb el testimoni de la Pilar, voluntària des de 1992

Tot va començar amb una jove pacient que degut al seu diagnòstic no podia participar en les colònies que feien a la seva escola, que li feien moltíssima il·lusió. La Dra Pardo i el seu equip van decidir organitzar-ne unes d’especials per a nens i nenes en tractament oncològic de l’Hospital de Sant Pau. I aquells dies van ser una experiència tan positiva per a tots ells, que algunes persones entusiastes amb la iniciativa van decidir impulsar una fundació per donar continuïtat a cobrir les necessitats dels infants i joves malalts i les seves famílies.

El mes de febrer de 1989, fa 31 anys, neixia la Fundació d’Oncologia Infantil Enriqueta Villavecchia. 

Avui, aprofitem la història de la Pilar per parlar de la força i la vàlua de l’equip de 250 persones voluntàries que col·laboren amb la Fundació i la gran tasca que duen a terme. Com diu ella, “ser voluntari/ària és un aprenentatge vital que et posa en contacte amb les realitats que t’envolten, i t’ajuda a distingir les coses realment importants”.

La Pilar va llegir un article a La Vanguardia que parlava de la tasca de la Fundació i va sentir la necessitat d’unir-se a l’equip. Va ser el mes de setembre de 1992, i des d’aleshores fins ara ha fet sempre voluntariat hospitalari a l’Hospital de Sant Pau. Explica que al principi feien més una tasca d’assistència i de passar per les habitacions a oferir joguines als nens i nenes, sense estar dins de l’habitació, ii que després es va anar modificant la manera de fer aquest acompanyament, passant més estona amb el nen/a i oferint als pares si volien anar a fer un cafè o tenir una estona per a ells, fins arribar a l’atenció més integral que es fa actualment. 

Tan a l’Hospital de Sant Pau com a l'Hospital Germans Trias i Pujol, les persones que fan voluntariat hospitalari fan acompanyament, entreteniment i dinamització de les sales de joc, préstec de material i recursos informàtics per a infants i joves ingressats. El que més valora la Pilar és ”la feina d’equip, el que deixa de ser important el que fas a nivell individual i passes a formar part d’una cosa més gran, que va més enllà”.

Durant el 2019, la Fundació va atendre a 542 famílies. Va allotjar 41 famílies en els 7 pisos d’acollida que té a Barcelona (de durada variable entre 1 i 365 dies) i va organitzar un total de 64 activitats d’oci i educació en el lleure. Encara estem acabant de recollir les dades d’aquest any incert que s’acaba, però el que no canvia és el nostre compromís per seguir treballant per oferir una atenció de qualitat i de la manera més integral possible tant als infants i joves amb malalties greus o que limiten la seva vida com a les seves famílies.

Aquest dissabte, 5 de desembre, és el Dia Internacional del Voluntariat, i volem tenir molt presents els prop de 250 voluntaris i voluntàries que col·laboren amb nosaltres, i agrair-los la gran tasca que fan i el seu compromís amb millorar la qualitat de vida dels infants i joves malalts i les seves famílies.