Fem servir cookies pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Si continua navegant accepta la seva instal·lació i ús.

Parlem amb Matilde Pérez sobre la nova Àrea d’Avaluació i Impacte de Projectes de la Fundació

15 · Octubre · 2021

“Posar el meu esforç i la meva feina al servei de la Fundació i de les persones que em van ajudar a viure la vida de la Valentina, i per qui sento una gratitud inmensa, tenia tot el sentit; i ajudar a l’anàl·lisi i l’avaluació dels projectes i de l’impacte que aquests han tingut en la vida de les persones és un regal”

La setmana passada recordàvem la història de la Valentina, la primera nena que va atendre el “Compta amb mi” amb el programa de Cures Pal·liatives Pediàtriques a l’Hospital de Sant Pau.

 La Matilde, la seva mare, explica que recorda rebre una atenció excel·lent en quant a recursos de medicina, infermeria i atenció psicosocial, però que va trobar a faltar el suport d’un grup entre iguals, d’altres famílies que estessin passant per la mateixa situació i amb qui poder compartir experiències des d’un lloc que només qui ho viu coneix de la mateixa manera que tu.

Després de l’experiència amb la Valentina, inevitablement la mirada de la Matilde va fer un gir cap al món de les Cures Pal·liatives Pediàtriques i va començar a investigar quina trajectòria tenia i com es treballava a altres països aquest tema, especialment als països anglosaxons, que s’hi dedicaven des d’una perspectiva molt àmplia des de feia anys.

Va fer diferents formacions i cursos sobre atenció en final de vida, cures pal·liatives pediàtriques i la concepció de la mort en totes les seves dimensions; va participar en diversos fòrums de discussió on va tenir molt clara la importància d’aquesta dimensió d’intercanvi entre iguals.  

Però va ser quan va participar en el curs “La bioètica, una nova disciplina o una ètica aplicada”, de la Fundació Grífols, que es feia al Col·legi de Metges de Barcelona, quan va connectar de veritat amb el que volia fer: “Va ser com una sensació de ‘despertar’ que no he tingut mai; la bioètica em permetia donar respostes i em connectava amb coses que sempre m’havien interessat, com la dignitat humana i el concepte d’inici i final de vida... Vaig saber que volia fer un gir professional i posar les meves capacitats i competències al servei d’una causa que per a mi suposava un motor vital, tenia tot el sentit treballar-ho des de l’àmbit de la infància i les Cures Pal·liatives Pediàtriques”.  Li va agradar tant que va fer un Postgrau en Bioètica Mèdica entre 2019 i 2020.

Recorda un dia, en vida de la Valentina, que va anar a veure l’Anna Varderi, gerent de la Fundació Villavecchia, per parlar d’aquest interès en un grup entre iguals amb qui poder compartir, i explicar-li una sèrie de trucs que ella i l’Alberto feien servir en el seu dia a dia a l’hora de cuidar de la nena a casa, per si compartir-los podia servir a altres famílies: “l’Anna em va mirar i em va dir ‘deixa’ns ara que cuidem de vosaltres... jo estic segura que algun dia treballarem juntes'”.

(Anna Varderi, gerent de la Fundació, la Matilde  i Arantxa de Lara, de l’Àrea Assistencial i Voluntariat)

La nova Àrea d’Avaluació i Impacte de Projectes de la Fundació

A principis del 2021, l’Anna Varderi va tornar a posar-se en contacte amb la Matilde per parlar-li de que dins de la Fundació necessitaven incorporar una persona que s’encarregués d’impulsar l’anàl·lisi i avaluar l’impacte dels programes i projectes que es duen a terme en les diferents línies d'acció. La Matilde ho va tenir claríssim: “Poder posar el meu esforç i la meva feina al servei de la Fundació i de les persones que em van ajudar a viure la vida de la Valentina, i per qui sento una gratitud inmensa, tenia tot el sentit; i poder ajudar a l’anàl·lisi i l’avaluació dels projectes i de l’impacte que aquests han tingut en la vida de les persones és un regal”.

 

Com es mesura l’impacte?

L’impacte social d’un projecte és el canvi, directe o indirecte, desitjat o no, que es produeix en les persones i que s’ha generat per una activitat o projecte. Mesurar-ho es tradueix en obtenir informació sobre els canvis que es generen de manera sistemàtica i comparativa: “Es compara allò que ha succeït i allò que hagués succeït sense la nostra intervenció, i es valora l’abast del projecte i el seu impacte sel·leccionant diferents indicadors i escollint com els medim”.

 

Per què i per a què és important mesurar l’impacte?

Mitjançant la gestió de l’impacte podem comprendre, modificar i millora els nostres projectes i programes, optimitzant així l’ús dels recursos. A més,ens ajuda a conservar la confiança dels nostres col·laboradors i donants i a comprovar que totes les accions i projectes segueixen alineats amb la missió, visió i valors de l’entitat.

A Espanya, la introducció d’eines de mesura de l’impacte per part de les entitats del Tercer Sector és relativament nova: “Mesurar l’impacte de l’activitat d’una entitat amb objectius socials com és la Fundació, és una tasca complexa. La valoració de l’impacte dels nostres projectes passa necessàriament per incorporar components qualitatius a l’anàlisi; la mesura dels quals representa un repte”.

(Imatge de “Guía práctica para la medición y la gestión del impacto”, de la Asociación Española de Fundaciones – European Venture Philanthropy Association).

Malgrat les dificultats, aquests esforços tenen moltes implicacions. A més del que ja hem comentat, dedicar temps i recursos a l’avaluació d’impacte permet incorporar a la nostra feina, més enllà de la dinàmica del dia a dia,  elements de reflexió i aprenentatge col.laboratiu:

“Las fundaciones pioneras intentan desarrollar unas relaciones de trabajo más colaborativas, menos centradas en la rendición de cuentas y en el control, y más preocupadas por el aprendizaje compartido”. (Hehenberger, Lisa. Buckland, Leonora. Gold, Deborah, “De la medición de impacto al aprendizaje para el impacto: Los itinerarios de aprendizaje de las fundaciones europeas” ESADE/BBK, 2020.

Dins d’aquesta àrea es contempla fer una aposta per introduir la qualitat en totes les línies de treball de la Fundació i avançar en la incorporació d’aquest anàl·lisi i avaluació de l’impacte.

La Matilde té molt clar que hi ha molta feina a fer i moltes famílies a les quals ajudar, i que aquesta avaluació de l’impacte pot ser molt útil tant per a les famílies com internament a la Fundació.

Us anirem compartint més informacions relacionades amb aquest creixement de l’equip de la Fundació en diferents àrees. Matilde, un regal tenir-te a l’equip!