Fem servir cookies pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Si continua navegant accepta la seva instal·lació i ús.

Parlem amb l’equip del RETI-SEHOP (Registro Español de Tumores Infantiles – Sociedad Española de Hematología y Oncología Pediátricas)

16 · Març · 2021

“La missió final del registre és que els pacients estiguin bé”

Des de l’any 1997 la Fundació Villavecchia col·labora en la subvenció del RETI-SEHOP (Registro Español de Tumores Infantiles – Sociedad Española de Hematología y Oncología Pediátricas), que és l’única eina de registre del càncer infantil que s’estén a tot el territori espanyol. Com a instrument científic, permet monitoritzar els resultats de l’oncologia pediàtrica espanyola i comparar-los amb Europa.

El RETI té la seu a la Facultat de Medicina de la Universitat de València, i registra tots els tumors infantils que es diagnostiquen a Espanya anualment. Va fundar-se l’any 1979, i les primeres dades es van recollir el 1980. “Des de la Societat Espanyola d’Oncologia Pediàtrica hi havia molta consciència de la importància de crear un registre del càncer infantil, que servís alhora com a instrument d’autoavaluació a nivell científic”; explica Rafael Peris, documentalista i epidemiòleg, actual assessor del RETI i professor del Departament d’Història de la Ciència i Documentació, que ha estat al registre des dels seus inicis i que en va ser director fins l’any 2018. Recorda que la raó de rebre l’encàrrec va ser que uns dels primers sistemes d’informació hospitalària a nivell d’Espanya es van implantar a l’Hospital Clínic i de la Fe de València.

Actualment, la Directora Científica del RETI és Adela Cañete, oncòloga pediàtrica de l’Hospital de la Fe de València i professora de Pediatria de la UB.  Rafael Peris parla de l’Adela Cañete remarcant-ne la “gran sensibilitat i la seva mirada des de la perspectiva clínica i de contacte amb el pacient, que assegura que serà molt valuosa en la continuïtat de la tasca del registre”. Junt a l’Adela hi ha Marisol Barreda, Co-directora Administrativa, també professora del Departament d'HC i Documentació.

Peu de foto: Adela Cañete (Coordinadora Tècnica del RETI).

Peu de foto: Marisol Barreda (Codirectora Administrativa).

Per a l’Adela, “El RETI és l'única eina que ofereix una visió global del càncer infantil a Espanya actualment. Està connectat amb les 47 unitats d’oncologia pediàtrica del país, i són els mateixos oncòlegs pediàtrics els que envien els casos al registre, demanant prèviament permís als pares i amb el seu consentiment signat. Aquest contacte directe amb els oncòlegs pediàtrics de tot Espanya permet que puguin recollir curosament la incidència dels nous casos que hi ha cada any i registrar-ne també l’evolució”.  Des de fa 3 anys dirigeix el RETI-SEHOP.

Al maig de 2021, el RETI_SEHOP presentarà com cada any el seu informe anual amb les dades d’incidència d’oncologia pediàtrica a nivell de l’estat espanyol de l’any 2020. Encara estan acabant de recopilar la informació i recollint les dades de totes les unitats, però segons l’Adela, “els oncòlegs pediàtrics sí tenim la impressió subjectiva que la pandènia ha afectat en quant a detecció de casos de càncer infantil, sobretot els els primers mesos, que van ser els més durs; ho veurem més clar quan tinguem tota la informació”. De cara a 2021/2022, explica que tenen un encàrrec específic de la SEHOP (Sociedad Española de Hematología y Oncología Pediátricas) per abordar i valorar la relació dels efectes de la pandèmia en l’oncologia i hematologia pediàtriques.

Per a Rafael Peris, “la missió final del Registre és que els pacients estiguin millor”.  És per això que ell considera molt important que el RETI tingui dos pilars fonamentals:  la part d’epidemiologia (d’anàl·lisi de dades i d’operativa de recull de dades i documentació) i la part clínica (que engloba l’entorn mèdic i humà de contacte del dia a dia amb el pacient). Segons Peris, “Els registres són éssers estranys que s’acomoden a les persones que els saben portar bé... amb això vull dir que els registres de càncer clàssics són fonamentalment epidemiològics, i obliden aquesta part més clínica que comentava que hi ha en la sensibilitat de l’Adela; crec que tots els registres es beneficiarien molt de recolzar-se en una combinació d’aquests dos pilars, l’epidemiològic i el clínic, anant tots dos de la mà”.

A la conversa hi ha també l’Elena Pardo, documentalista i tècnica del RETI-SEHOP , que va conèixer el Rafa l’any 1998 fent una substitució al departament del RETI on ell era catedràtic, i ja s’hi va quedar a treballar, fins ara: “Pensa que els nostres data manager, les persones de l’equip  que recullen les dades per als informes anuals, parlen directament amb els oncòlegs pediàtrics que hi ha a les unitats de tota Espanya, i que nosaltres anomenem la Red de Centros Informantes; que comuniquen els casos de manera voluntària, basant-se en uns estàndards de qualitat per tal que siguin homologables a Europa. Això fa que la qualitat i el temps amb què es recullen les dades sigui molt bona,  i tingui molta precisió i immediatesa”.

Peu de foto: L’Adela y L’Elena a la cursa “Tus kilómetros dan vida” de la SEHOP (Sevilla, 2019).

Precisament, la col·laboració entre la Fundació Villavecchia i el RETI-SEHOP va començar perquè la presidenta de la Fundació, la Dra. Nuria Pardo, coneixia molt bé com a oncòloga pediàtrica de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau la tasca que el RETI portava a terme dins del camp de l’Oncologia i Hematologia Pediàtriques. Era l’any 1997, i el RETI patia una crisi de finançament i va estar a punt de col·lapsar. La Dra. Pardo va proposar un projecte intern a la Fundació per subvencionar el RETI-SEHOP i ajudar-lo econòmicament a poder continuar desenvolupant la seva tasca,  i li van aprovar. Des d’aleshores, la Fundació Enriqueta Villavecchia col·labora anualment amb el Registre per ajudar a que continuï fent la seva imprescindible funció en la millora de la prevenció, el diagnòstic i el tractament del càncer infantil.

El finançament del RETI-SEHOP es basa en un conveni entre el Ministerio de Sanidad, la Universitat de València i la Sociedad Española de Hematología y Oncología Pediátricas. És important reconèixer la utilitat social de la tasca integradora del RETI amb la informació dels clínics i els convenis amb els registres provincials o autonòmics.

Entre els nous projectes del RETI-SEHOP en destaquen dos de molt importants:

  • Amb la Federación de Padres de Niños con Cáncer hi ha en marxa un  estudi pilot de viabilitat per a un “Programa de seguiment de supervivents de càncer infantil a Espanya”, l’objectiu del qual és fer un seguiment a llarg termini, 10-15 anys des de la data del diagnòstic, dels pacients d’entre 0 i 14 anys registrats al RETI, per obtenir informació que serveixi per definir grups de població amb necessitats especials i desenvolupar estudis específics.

 

  • Un estudi internacional, “International benchmarking of childhood cancer survival”, promogut per investigadores italianes i angleses. Aquest projecte és molt important per consolidar la comparabilitat internacional –i dins de cada país- dels resultats de supervivència del càncer infantil, amb unes guies homogènies per definir l’extensió de la malaltia (les “Toronto guidelines”, traduïdes al castellà pel Grup de Treball del RETI a la SEHOP).

D’altra banda, hi ha dos estudis que estan actualment en fase d’anàl·lisi:

  • La SEOR (Sociedad Española de Oncología Radioterápica) ha demanat al RETI recolzament per a la creació d’un Registre de radioteràpia oncològica infantil a Espanya que permeti, entre d’altres objectius, fer seguiment dels casos i conèixer-ne els efectes secundaris.

 

  • Millorar el registre de tumors dels joves de 15 a 19 anys, que són molt nombrosos i que per edat queden fora de l’àrea de pediatria en algunes Comunitats Autònomes.

“Els pediatres atenen els nens i nenes fins els 14 anys; dels 15 als 19 qui els até són els oncòlegs d’adults, de manera que el registre d’aquests casos d’alguna manera es perd o queda molt més dispers, és un projecte molt important i necessari” explica l’Adela.

També participen en projectes d’investigació clínica sobre el càncer infantil i en d’altres de tipus clínic i epidemiològic, com és el cas de l’estudi de l’Instituto de Salud Carlos III sobre les causes mediambientals i la seva incidència en el càncer infantil, que ha guanyat un premi recentment. 

Es mostren molt satisfets del treball en equip que hi ha al darrere del funcionament del RETI, i del molt que s’ha avançat en aquests anys. Segons l’Adela, “els casos infantils són uns 1.200 a l’any, i els càncers d’adults són entre 30.000 i 40.000 cadascun dels més freqüents; colon, pulmó, mama... La freqüència del càncer infantil és entre 1-2% respecte de la totalitat oncològica, i els aproximadament 260 oncòlegs pediàtrics que són socis de la SEHOP són qui estan directament en contacte amb el personal del RETI i passen les dades al Registre; al ser molt més petit és molt més accessible i avaluable”.

Peu de foto/ De dalt a baix i d’esquerra a dreta: Dr. Rafael Fernández-Delgado (Codirector Tècnic del RETI anterior a la Dra. Cañete); Prof. Rafael Peris (Fundador i Director del RETI, actual Assessor), Dra. Adela Cañete (Codirectora Tècnica), Salva Valero (Data manager), Sara Porta (Data manager) Elena Pardo (Tècnico), Ana Muñoz  (Estadística).

Aquest treball en xarxa i la connexió del registre amb els oncòlegs pediàtrics permet fer una investigació epidemiològica que contribueix a la millora assistencial dels infants i joves que pateixen una malaltia oncològica  a l’estat espanyol.  I al darrere dels números i les estadístiques hi ha una enorme xarxa de persones interconnectades i que treballen en equip per portar a terme aquesta traçabilitat i millorar la prevenció, el diagnòstic i també el tractament de la malaltia. La finalitat última del RETI és millorar l’atenció de tots i cadascun dels infants i joves que pateixen una malaltia.

Segons les últimes dades de l’últim informe del RETI, actualment la supervivència del càncer infantil es situa en un 81%.

Fa 41 anys,  quan es va fundar el RETI-SEHOP, era només del 55%.

Moltes gràcies per la gran tasca que feu!