Fem servir cookies pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Si continua navegant accepta la seva instal·lació i ús.

Famílies i professionals de la unitat de cures pal·liatives pediàtriques i pacients crònics complexos de l’Hospital Vall d’Hebron dibuixen la tardor

30 · Setembre · 2021

Ariadna Torres, psicòloga: “Treballem conjuntament per intentar que els canvis d’estació afectin menys; també pots estar content a l’hivern, i sortir i gaudir del sol”

Ariadna Torres i Marta Argilés són psicòlogues i formen part de l’equip de cures pal·liatives pediàtriques i pacient crònic complex de l’Hospital Vall d’Hebron, un dels cinc hospitals amb els quals la Fundació Villavecchia treballa en coordinació.

De fet, l’Ariadna va treballar a la Fundació durant 3 anys, i juntament  amb el Magí Baños, treballador social, són part dels professionals que van participar en  la creació i impulsar el programa “Compta amb mi” de Cures Pal·liatives pediàtriques des de l’any 2017, i que l’any passat van ser integrats a l’hospital de la Vall d’Hebron quan el programa va entrar en cartera del Servei Català de la Salut. Van fer una magnífica feina que tenim molt present.

Hem parlat amb elles per saber com afronten des de la unitat el treball de les emocions amb les famílies en aquest moment d’inici de nou curs i de canvi d’estació i entrada de la tardor, que moltes vegades s’associa a canvis de l’estat d’ànim. Si sumem aquests canvis estacionals a tenir un fill/a, germà/na, familiar, pacient o alumne/a que pateix una malaltia, sembla que totes les variables son més facilitadores a fer que aquest estat anímic pugui empitjorar, i és precisament aquí on l’Ari i la Marta intervenen per tal d’ajudar a sostenir la situació de la millor manera possible: “Hem de tenir en compte que per a la majoria de persones el curs comença i amb el mes de setembre t’apuntes a activitats, fas nous proòsits, etc... és curiós oi? Perquè l’any comença al gener, però en realitat el mes de setembre és quan fem aquest nou començament i el canvi de rutines...Al començar el curs i amb ell, la tardor, moltes vegades l’estat d’ànim canvia en els pacients, els familiars i els professionals de la unitat.  Precisament, la nostra feina és convertir i transformar aquests pensaments relacionats amb els canvis estacionals, com per exemple l’astènia primaveral o el canvi d’estat d’ànim associat a la tardor, i intentar treballar de manera integral amb tota la família per donar-los eines per poder gestionar aquests sentiments i fer front al seu dia a dia”- explica l’Ariadna.

Han volgut explicar-ho amb dibuixos i missatges fent un treball conjunt i expressant-ho des de diferents perspectives; un treball d’expressió plàstica que implica les famílies i també els professionals de l’hospital (personal sanitari i mestres/as hospitalaris). Els agraïm molt voler-ho compartir d’una manera tan bonica: “Hem volgut que hi participi tot el nucli principal del pacient; la seva família, professionals sanitaris i mestres/as, perquè ens agrada treballar tots a una, de manera igual, per poder-nos trobar tots en el mateix moment de l’aquí i l’ara; fent servir inclús tips de mindfulness fonamentals perquè aquests pacients i les seves famílies puguin afrontar el seu dia a dia de la millor manera possible. Hem volgut dibuixar la tardor, de manera lliure i demanant la participació de tot l’entorn del pacient; i també hem demanat que escriguin un missatge o una paraula que representi per a ells aquest setembre i el canvi a la tardor”.

Hi han participat 4 famílies que volien fer aquest exercici emocional juntament amb el personal sanitari, per tal de veure la visió d’aquestes quatre peces clau (pacient, família, mestres/as i personal sanitari):  “S’hi refecteixen les diferents perspectives; com la família busca aquest anhel de força per cuidar, estimar i lluitar, com els professionals sanitaris aprenen dia a dia de cada pacient i dels seus familiars, com els mestres/as són capaços de buscar, adaptar i ingeniar projectes educatius curriculars que s’adaptin a la malaltia... Tots i cadascun d’aquests protagonistes viuen, senten i expressen les seves emocions de maneres molt diferents, i amb les estacions de l’any, encara més”.

(Eloi, pacient d'11 anys / germana de l'Eloi)

(Família de l'Eloi)

(Raquel, mestra de l'Aula Hospitalària Vall d'Hebron)

(Evelyn, pacient, 2 anys / família de l'Evelyn)

(Judit, pacient, 11 anys / família de la Judit)

(Eric, pacient de 9 anys / família de l'Eric)

(Psicòlogues de la unitat del pacient crònic complex)

(Psicòlogues de la unitat del pacient crònic complex)

 

Per a l’Ariadna, “La clau definitivament està dins nostre; ser flexibles als canvis externs perquè internament sentim un bon equilibri. Hem d’intentar no deixar que l’exterior controli les nostres emocions, l’important és reconèixer allò que sentim i com aconseguim regular-ho. I podem mirar de viure amb plenitud el moment present; en definitiva, cada estació és única amb les seves peculiaritats, així que gaudim de la tardor i acompanyem-nos de la millor manera possible”.

Moltes gràcies per compartir part d’aquesta feina tan important que feu!