El programa “No estàs sol” culmina amb una escapada rural al Montseny
El grup de joves del NES, que inclou 10 participants d’entre 15 i 19 anys amb seqüeles físiques o psicoemocionals del tractament, ha finalitzat les seves trobades amb una sortida al Montseny.
Acompanyats de terapeutes i voluntaris de la Fundació Villavecchia, els participants del NES s’han allotjat durant un cap de setmana a la masia Can50 de Vallgorguina, on han pogut gaudir de diverses activitats.
Tots hi anaven predisposats a passar-ho molt bé. “Hi va haver molta interacció entre ells; no hi va a ver conflictes, ni tensió, ni judicis, ni exclusió”, ens explica en Mateu Ubach, psicòleg, terapeuta familiar i musicoterapeuta de la Fundació.
La piscina va ser un dels punts forts del cap de setmana, on es van dur a terme diversos jocs d’aigua. També van poder gaudir d’un magnífic pícnic, servit per Gin Catering, i van poder participar en un taller d’elaboració de pizzes, també amb la Pilar de Gin Catering, durant el qual van adaptar la recepta als seus gustos i van riure molt. “El fet que cada jove pugui veure i tastar la seva pròpia pizza reforça la seva autonomia i el seu sentit d’utilitat”, assegura en Mateu. Tothom va assumir la seva responsabilitat en l’elaboració del dinar del dia següent, organitzant-se per tasques, un dinar al qual es van afegir alguns pares dels participants.
“A aquests joves i les seves famílies, el programa NES els està fent bé. Han trobat un espai de trobada sense judicis, on poden ser qui són sense ser jutjats, on són acollits més enllà de les seves limitacions. Senten que formen part d’una comunitat”, afirma en Mateu.
Se’ls va proposar una dinàmica de grup en la qual tots havien d’escriure una frase relativa als altres companys o companyes i ficar-la dins un sobre amb el nom de cada company o companya. Així, tothom es va poder endur unes paraules de la resta del grup. Fins i tot els companys que no hi van poder anar rebran el seu sobre: “Els que no han pogut venir, també els tenim presents i els estimem, i els ho fem saber”, destaca en Mateu.
De cara a l’octubre, ja es prepara una nova edició del programa “No estàs sol”. En Mateu Ubach ens confirma que hi haurà més trobades presencials amb els voluntaris de l’equip, menys activitats dirigides i més activitats lliures escollides pels participants, més informació i orientació en itineraris formatius i laborals, i noves possibilitats de connexions remotes per minimitzar l’impacte de les absències quan algun membre no pugui assistir a les trobades quinzenals.
“Seguirem treballant perquè els joves amb seqüeles se sentin estimats i respectats, vinculats afectivament al grup, acollits en el que són i entre ells.”
► Llegeix més sobre les activitats del grup NES dins la Fundació.
TEXT: Òscar Marín