S’obren les inscripcions de La Sant Silvestre, que posposa l’edició presencial i que es realitzarà el 31 en versió virtual
“És molt més que una cursa.” Parlem amb Pol Ausàs i us expliquem la història del Memorial Marc Peña Turet i el seu vincle amb la Fundació
La Cursa de la Sant Silvestre la Seu va començar l’últim dia de l’any del 2009, quan un grup d’amics que no sabien que estaven iniciant el que seria una llarga tradició al poble van córrer junts posant-se barrets de Pare Noel per fer alguna cosa especial per Cap d'Any.
A partir de llavors, cada 31 de desembre moltes persones es reuneixen a la Plaça dels Oms del poble de La Seu per participar a La Sant Silvestre, que compta amb el suport de moltes botigues i comerços del poble i amb un total de 85 patrocinadors, tots ells molt implicats en un dels events que posa de manifest el vincle i la unió que hi ha entre la gent d’aquesta bonica població del Pirineu.
El mateix dia que va celebrar-se la cursa per primera vegada, va morir el Marc, un noi de 17 anys del poble que era molt amant de l’esport i que, a més, era bo en tots els esports que practicava. En honor a ell, els organitzadors van voler que la cursa, a partir de la seva segona edició, portés el nom de La Sant Silvestre La Seu – Memorial Marc Peña Turet.
(Fotografia d’Agustí Peña, edició 2019.)
El grup d’amics del Marc participaven cada any a la cursa, i des de fa 3 anys han volgut agafar-ne el relleu de l’organització, i afegir-li una vessant d’iniciativa solidària.
Parlem amb Pol Ausàs, un dels amics del Marc, que ens explica en nom de tots ells com van posar-se en contacte amb l’Anna Corrales, Responsable de l’Àrea d’Activitats i Iniciatives Solidàries de la Fundació: “Vam viure de prop el procés del Marc, i havíem baixat molt a veure’l a Sant Pau quan va haver d’estar ingressat... recordàvem que els seus pares ens explicaven que li havia fet molt de bé l’acompanyament d’una fundació que organitzava activitats per als infants i joves malalts, i vam voler posar-nos-hi en contacte per tal de poder fer alguna cosa plegats. Vam parlar amb l’Anna i de seguida hi va haver molt bona sintonia i moltes ganes de sumar. Des del 2019, la Fundació Enriqueta Villavecchia ens ajuda fent unes 800/900 xapes amb un disseny de l’edició d’aquell any, que venem a un preu simbòlic de 2 euros per participar en el sorteig d’una panera solidària, i tot el que recaptem es destina íntegrament a seguir ajudant a infants i joves com el Marc, i les seves famílies, i col·laborar amb la Fundació”.
(Inici de la cursa, a l’edició de 2019). / (Fotografia d’Anna Carmona, edició 2019).
L’any passat, a causa de la pandèmia, es va fer una versió virtual de la cursa on s’animava la gent a participar fent-se fotografies amb el dorsal i compartir-les a les xarxes socials. Aquest any, i després d’esperar fins a últim moment si la podrien dur a terme, es farà una cosa molt semblant. “Farem la cursa de manera presencial més endavant, quan es pugui. I ara, obrirem les inscripcions on line a la pàgina web de la cursa o a través de les xarxes socials i donarem als que s’apuntin el gorro de pare Noel, una samarreta, un brick de caldo de Nadal i una xapa amb la butlleta per participar en el sorteig. I el dia 31, animarem a tothom a que es faci una fotografia i la pengi a les xarxes socials, com l’any passat, per celebrar la cursa de manera diferent fins que la puguem dur a terme més endavant. Els guardem els dorsals per quan anunciem la data definitiva”, explica el Pol.
De moment ja hi ha 850 inscrits. Però a partir de demà, i fins el dia 31 al matí us podeu apuntar a la XIII edició de la cursa, aquí:
https://santsilvestrelaseu.com/inscripcions/
I el mateix 31, durant tot el dia, podeu penjar les fotografies amb el barret de Pare Noel i compartir-les a xarxes, etiquetant-los a @santsilaseu a Instagram i @Sant Silvestre La Seu a Facebook. Els encantarà repostejar-vos, i des de la Fundació Villavecchia també ho farem!
El Pol remarca que “una de les coses més boniques és el vincle que es crea entre la gent del poble, i que la Sant Silvestre és molt més que una cursa, és una festa del poble on hi participa tothom; venen els Diables, s’hi sumen els comerços del poble i hi ha entre 20 i 25 persones treballant moltíssim per organitzar-la, molts també que no el coneixien, el Marc, i que s’hi impliquen moltíssim... hi vénen àvies amb els néts i la fan caminant, altres persones la fan en cadira de rodes... va molt més enllà de la carrera i sobretot, és una cosa que uneix molt a la gent, i que és molt xulo que ho faci en record del Marc”.
Moltes gràcies a tu i a tots els qui ho feu possible, Pol!
Sempre és una molt bonica manera d’acabar l’any compartir les fotografies de la cursa. Esperem que pugueu fer-ne la versió presencial ben aviat, quan es pugui!