La musicoteràpia es consolida dins del programa de cures pal·liatives de la Fundació
La musicoteràpia, com a recurs terapèutic per a infants i joves amb malalties que limiten la vida, forma part del projecte "Compta amb mi", l'equip de suport de cures pal·liatives pediàtriques de la Fundació.
Segons diferents estudis, s’ha demostrat que la musicoteràpia en l’àmbit de les cures pal·liatives contribueix a disminuir els nivells d’ansietat, redueix la percepció de dolor, afavoreix el benestar de l’infant i enforteix el vincle amb la família.
Així ho constata Mateu Ubach, psicòleg i musicoterapeuta de l'equip assistencial de la Fundació Villavecchia, en un article recentment publicat a la Revista de Musicoterapia UNIR (abril 2022) amb el títol "Hogar de arrullos: un proyecto de intervención a través de la musicoterapia con pacientes paliativos pediátricos y sus familiares”.
Quan una malaltia incurable afecta un infant, cal establir un abordatge que es basi en un model d'atenció integral que cobreixi les seves necessitats biològiques, psicològiques, socials i emocionals així com les dels seus familiars.
En aquest sentit, el projecte "Compta amb mi", de l'equip de cures pal·liatives de la Fundació, incorpora la musicoteràpia en el seu programa d'actuació com un recurs terapèutic facilitador de la comunicació i expressió dels pacients pal·liatius pediàtrics i les seves famílies.
Totes les activitats, dissenyades en funció de la situació de cada pacient, s'organitzen per desenvolupar processos de resiliència a nivell familiar, que possibilitin afrontaments adaptatius a l'adversitat, disminuir el malestar emocional i oferir un espai que faciliti el maneig d'emocions difícils amb presència i disponibilitat emocional.
Les sessions es duen a terme en el domicili però també a l'hospital, actualment a la sala de consulta de cures pal·liatives que va impulsar la Fundació a l’Hospital Vall d’Hebron i que es va inaugurar el desembre passat.