Fem servir cookies pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Si continua navegant accepta la seva instal·lació i ús.

Famílies d’infants i joves supervivents de càncer celebren la cloenda del Grup d’Ajuda Mútua

14 · Juny · 2022

Una trobada amb dinar i taller de musicoteràpia a la seu de la Fundació Villavecchia posa el punt final al Grup d’Ajuda Mútua per a famílies d’infants i joves que han superat un càncer.

Després de 10 sessions, el GAM que vam posar en marxa al novembre ha arribat a la seva fi l’11 de juny amb un àpat i una activitat de musicoteràpia a càrrec de Mateu Ubach, psicòleg, terapeuta familiar i musicoterapeuta de la Fundació Villavecchia. Durant les trobades quinzenals d’aquest grup -coordinades per la psicòlogaAna Belén Bautista i la treballadora social Isabel Albendea-, diverses famílies ateses per la Fundació han pogut compartir les seves experiències, a més d’informació i recursos que els han servit d’ajuda per a la cura i l’acompanyament dels seus fills i filles després del tractament.

“Tenir espais de relació i suport és una cosa que les mares i pares demanen molt.” Ana Belén Bautista, psicòloga

Durant la sessió de presentació d’aquest Grup d’Ajuda Mútua, el 8 de novembre, les famílies van expressar el seu interès per temes com la incertesa sobre el futur, les relacions socials, l’educació, la inclusió, les seqüeles del tractament o la rehabilitació, temàtiques en les quals es va aprofundir en les trobades posteriors. La segona reunió es va centrar en les alternatives d’oci, la musicoteràpia, la cerca de recursos lúdics i les activitats específiques per a germans dels pacients. A la tercera sessió vam oferir informació sobre incapacitat, curatela, tutela i altres mesures de suport a les famílies. A la quarta i a la cinquena trobades es va debatre sobre el sistema educatiu: l’escola com a reflex de la societat, el sentit de l’educació, les relacions i vincles amb els companys, etc.

“L’aprenentatge ha estat mutu. He après molt de les famílies, de com afronten amb certa normalitat la seva situació.” Isabel Albendea, treballadora social

La sisena sessió, al març, va servir per parlar de la inserció laboral: recursos d’orientació i formació, les diverses vies formatives, l’equilibri entre interessos i limitacions... El seguiment mèdic va ser el tema principal de la setena reunió: els possibles efectes tardans, que els pacients pediàtrics tinguin informació sobre què els pot passar a llarg termini i puguin facilitar el diagnòstic precoç, etc. La possibilitat de crear un passaport per a supervivents de càncer infantil que reculli tot el seu historial mèdic va centrar la vuitena sessió del GAM, en la qual va participar la Dra. Núria Pardo, presidenta de la nostra Fundació. En la novena cita es van tornar a tractar temes mèdics -com ara l’atenció integral a les seqüeles o les derivacions a metges especialistes després de la malaltia- i també es van comentar diversos aspectes de les activitats d’oci, com el projecte “No estàs sol@” o la importància d’incorporar pares i germans en les activitats. En la sessió de tancament, el 23 de maig, a banda d’expressar diversos dubtes i propostes, es va parlar de la futura posada en funcionament del “No estàs sol@” per a infants (NESI), projecte del qual us parlarem properament.

“Alguns pares comenten que ‘Ningú no em pot entendre millor que altres pares i mares que estan passant pel mateix que jo’. És un suport primordial que han trobat en aquestes sessions del GAM.” Ana Belén Bautista, psicòloga.

TEXT: Òscar Marín